Statsadvokat standser efterforskning om socialt bedrageri mod imam

Udtalelser i TV2-programmet ”Moskeerne bag sløret,” er ikke nok til at straffe imam for opfordring til socialt bedrageri. »Vi mangler den fulde kontekst,« oplyser statsadvokat Jan Reckendorff, der ikke kan få programmets råbånd udleveret.

anklagemyndigheden

Anklagemyndigheden har besluttet at standse efterforskningen mod en imam, der i TV2-programmet ”Moskeerne bag sløret” vejleder om, hvordan man får stillet en lejlighed til rådighed af kommunen. Det oplyser Jan Reckendorff, statsadvokat i Viborg.

Programmet er optaget med skjult kamera af to personer, der undervejs i udsendelsen optræder som såkaldte muldvarpe med henblik på at dokumentere, hvad der foregår i en række moskeer i Danmark.

»I udsendelsen kan man få indtryk af, at imamen opfordrer til socialt bedrageri. Men vi kan ikke bevise det i retten, når vi ikke ved, hvad programmets to muldvarpe forud har forklaret imamen om deres boligsituation og økonomi,« siger statsadvokat Jan Reckendorff.

Imamen har efterfølgende afvist over for politiet at have opfordret og givet anvisninger til socialt bedrageri. Imamen siger, at han alene vejledte i forhold til deres situation, som han havde forstået den.

TV2 henviser til kildebeskyttelsen
Anklagemyndigheden har bedt TV2 om at udlevere de uredigerede optagelser, så det kunne blive fastlagt, hvad der blev sagt inden imamens udtalelser. Det har TV2 nægtet af hensyn til kildebeskyttelsen, hvilket Retten i Odense senere har givet dem medhold i.

»Når retten har besluttet, at vi ikke kan få flere oplysninger for at forstå den fulde kontekst, må vi slutte sagen her,« forklarer statsadvokat Jan Reckendorff.

Ordene fra imamen
I TV2-programmet udtaler imamen blandt andet:

»I skal tage til noget, der hedder Borgerservice. Så siger I: ”Vi er kommet til landet for nylig, og vi vil gerne have et hjem. Vi har ingenting”. Du skal ikke fortælle dem, at du ejer noget. Hvis du fortæller, at du selv lejer en lejlighed, så er det et problem. Så vil de nemlig spørge, hvor du har penge til huslejen fra. Altså siden du har råd til at leje. Forstår du det? I er kommet her til landet, og jeres situation er den, at I intet har, og I vil have et hus ”Men hvor sover I så?” I har nogle venner, som I bor hos midlertidigt. I er hos dem i et par dage. I har ikke nogen lejlighed. I vil have en lejlighed. Så giver de dig en lejlighed med det samme. Sådan er loven. Jeg kender den.«