Kriminelle litauere udleveres til retsforfølgning i Danmark

(Arkivfoto: Allan Andersen)

Anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi fremstillede tidligere på ugen to litauiske mænd i et lukket grundlovsforhør ved Byretten i Sønderborg, hvor de blev varetægtsfængslet i fire uger, sigtet for tyveri.

(Modelfoto: Allan Andersen)

De to personer er udleveret til Danmark som et led i det internationale politisamarbejde. Og i dette tilfælde skete udleveringen fra Tyskland.

Grundlovsforhøret fandt sted onsdag den 19. april.

I denne type sager varetager Syd- og Sønderjyllands Politi opgaven med hensyn til videre efterforskning samt udformning af anklageskrift, inden sagen kommer for retten, uanset hvor i Danmark kriminaliteten er begået.

De to udlændinge er sigtet for i marts måned at have begået indbrud i et lager/en maskinhal i Viborg og stjålet en minilæsser, haveredskaber og værktøj for i alt 550.000 kroner (eksklusiv moms), som de efterfølgende transporterede ud af Danmark.

De formodede gerningsmænd bliver anholdt kort tid efter indbruddet af tysk politi ved Frankfurt (Oder), tæt på grænsen til Polen, hvor politiet fatter mistanke til genstandene i litauernes lastbil.

En efterfølgende kontrol af faktura og fragtbrev viser, at der er tale om forfalskede dokumenter. Og i forbindelse med efterforskningen af tyvekosterne bliver Udlændingekontrolafdelingen ved Syd- og Sønderjyllands Politi kontaktet, da det står klart, at der er tale om effekter fra Danmark.

I øjeblikket behandler politikredsen 15 sager, hvor de anholdte er udleveret på baggrund af en international arrestordre, og yderligere 11 anholdte vil blive udleveret til Danmark, efter de har været fremstillet i grundlovsforhør in absentia.

Indtil februar 2011 skulle hver enkelt politikreds selv håndtere sager, hvor forbrydelsen var sket lokalt, men hvor en person var anholdt i udlandet.

Og siden ordningen begyndte, har Syd- og Sønderjyllands Politi foreløbig behandlet 339 sager, der sikrer, at de tiltalte bliver retsforfulgt i Danmark.

Ofte er der tale om organiseret og grænseoverskridende kriminalitet, hvor efterforskningen fører til opklaring af en hel serie indbrud, og hvor der er stjålet for store beløb.

Det vidner en anden nyere sag om.

I oktober 2016 anholder tysk politi tre chilenere i forbindelse med lokale tyverier. Og undersøgelse af en større mængde tyvekoster samt anden efterforskning peger i retning af, at gruppen også har begået indbrud i Danmark.

I denne sammenhæng er gruppen foreløbig blevet sigtet for tyverier i villaer i Hellerup, Korsør, Odense, Langeskov samt Fredericia. Og fælles for indbruddene er, at der er stjålet smykker, ure, computere, mobiltelefoner m.m. for store summer.

Ifølge sigtelserne er der foreløbig tale om tyverier for over 200.000 kroner, og dertil kommer, at værdien af en lang række tyvekoster endnu ikke er gjort op, lige som det endnu ikke er klarlagt, hvor alle kosterne stammer fra.

En af de tre sigtede er allerede udleveret til Danmark, mens de to øvrige først skal have afsluttet deres mellemværende med det tyske retsvæsen, før de kan udleveres.