Modig mand i fare: 49-årig spritbilist forsøgte at flygte

(Arkivfoto: Allan Andersen)

JÆGERSPRIS: En mand er blevet sigtet for spirituskørsel og for at have forvoldt fare for liv eller førlighed, da han forsøgte at stikke af fra en civil anholdelse.

(Arkivfoto: Allan Andersen)

Tirsdag aften kl. 19.39 anmeldte en 46-årig mand, at han i Hovedgaden havde forsøgt at standse en spirituspåvirket fører af en personbil og havde forsøgt at fratage ham nøglerne gennem sideruden.

Bilens fører havde pludselig sat bilen i gear, og speedet op så den modige borger havde været nødt til at løbe ved siden af bilen.

Det lykkedes dog at få standset bilen og en patrulje kom frem til stedet, hvor de alkometertestede føreren, en  49 årig mand fra byen, og alkometret viste en promille over den tilladte grænse.

Manden blev anholdt og sigtet for spirituskørsel, ligesom han også blev sigtet for at have forvoldt fare for anmelderens liv og førlighed i sit flugtforsøg. Den 49-årige bilist blev taget med til udtagelse af en blodprøve.

 

FAKTA: 
Det sker jævnligt at man hører at en borger har tilbageholdt nogen, som det skete i Jægerspris tirsdag aften, men der findes kun een måde som en civil kan tilbageholde nogen og det er ved en civil anholdelse.

Man kan selvfølgelig pænt spørge om ikke lige personen gider vente på politiet – men det er rent lovmæssigt en anholdelse af personen, idet man fratager denne sin frihed og retten til at bestemme over sit ophold.

De nøjagtige regler om private anholdelser findes i retsplejelovens § 755, stk. 2. Hele bestemmelsen lyder således:

§ 755. Politiet kan anholde en person, der med rimelig grund mistænkes for et strafbart forhold, der er undergivet offentlig påtale, såfremt anholdelse må anses for påkrævet for at hindre yderligere strafbart forhold, for at sikre hans foreløbige tilstedeværelse eller for at hindre hans samkvem med andre.
Stk. 2. Samme beføjelser har enhver, der træffer nogen under eller i umiddelbar tilknytning til udøvelsen af et strafbart forhold, der er undergivet offentlig påtale. Den anholdte skal snarest muligt overgives til politiet med oplysning om tidspunktet og grundlaget for anholdelsen.

Iøvrigt er der kun een som kan slippe en person fra en civil anholdelse, og det er politiet. Hverken civile eller politiet må bruge mere magt end nødvendigt ved en anholdelse og som civil borger skal man straks tilkalde politiet og få overladt den anholdte i politiets varetægt.

– Reglerne om magtanvendelse betyder, at man ikke må bruge metoder, der er helt ude af proportioner med den forbrydelse, som man ønsker at forhindre. Man må ikke skyde efter en cykeltyv eller forsøge at køre ham over med en bil – og det gælder i øvrigt også for politiet. Men overværer man et overfald på gaden, så har man ret til at bruge den magt, der skal til for at forhindre overgrebet. Det er bare vigtigt at huske på, at magtanvendelsen ikke må udvikle sig til en hævn eller en straf. Hævner man sig, så er der ikke længere tale om lovligt nødværge, forklarer lektor i strafferet på Københavns Universitet Trine Baumbach til TV2 ved en tidligere lejlighed.