Politi: Over 1.600 ulovlige våben afleveret

(Foto: Rigspolitiet)

Indtil nu er over 1.600 ulovlige våben afleveret anonymt og straffrit til politiet. Benyt endelig muligheden, mens den er her, opfordrer politiinspektør. Der er frit lejde til og med 1. juli 2017.

(Foto: Rigspolitiet)

I løbet af de første ni dage har politiet i hele landet modtaget over 1.600 våben – deraf 874 skydevåben, 228 luft- og fjedervåben og 562 blankvåben. Dertil kommer 320 eksplosivstoffer, 129 ’andet’ og betydelige mængder ammunition. Det viser en opgørelse fra Rigspolitiet.

– Stor ros til alle de, der allerede har brugt muligheden for at aflevere ulovlige våben anonymt og straffrit – og samtidig en opfordring til alle andre, som endnu mangler. Se at få det afleveret, mens der er frit lejde. Normalt er straffen for ulovlig våbenbesiddelse høj og netop forhøjet yderligere, så det er med at benytte sig af en sjælden mulighed, siger politiinspektør Henrik Sønderby, Rigspolitiet, Nationalt Kriminaltekniske Center (NKC).

Brug omtanke og følg politiets anvisninger
Politiet opfordrer til, at man afleverer med omtanke, fornuft og diskretion, så andre ikke misforstår situationen og bliver opskræmt.

Politikredsene kan lokalt have givet anvisninger for aflevering af våben, fx ved de enkelte politistationer. Følg de anvisninger, tjek evt. din politikreds’ hjemmeside på forhånd – og er du i tvivl, kan du få råd hos dit lokale politi via 114.

Hvis det drejer sig om særligt farlige genstande – fx granater, eksplosiver m.v. – bør du ikke transportere det. Rør ikke ved det – kontakt hellere politiet. Afleveringen sker fortsat anonymt og straffrit.

Ulovlige våben kan afleveres til politiet i hele landet i hele juni måned til og med den 1. juli.

Fakta
Som led i ‘Bandepakke III – Bander bag tremmer’ er minimumsstraffen for besiddelse af ulovlige skydevåben mv. i straffelovens § 192a øget med virkning fra 24. maj 2017. Frit lejde aktionen etableres i forbindelse med ikrafttrædelsen af de skærpede straffe.

Folketinget har netop øget straffen yderligere for at besidde et skydevåben uden tilladelse – i visse tilfælde til det dobbelte. Bliver du fx pågrebet med et skydevåben på gaden i dag, er der mindst to års fængsel i vente.

Ved sidste frit lejde aktion i 2013 afleverede danskerne over 8.637 forskellige skydevåben, 4.035 blankvåben, 1.335 eksplosivstoffer og en stor mængde ammunition til politiet. Der blev også afleveret 4.837 luft- og fjedervåben, fordi den lovlige kaliber uden tilladelse blev sat ned til 4,5 mm. Under den forrige aktion i 2009 fik politiet indleveret 8.085 skydevåben.

Her kan du aflevere ulovlige våben:

Nordjyllands Politi
Politigården i Aalborg døgnet rundt, alle dage – samt på politistationerne i Hjørring, Hobro og Frederikshavn mandag og tirsdag kl. 10 – 15, torsdag kl. 10 – 18 og fredag kl. 10 – 15. www.politi.dk/nordjylland

Midt- og Vestjyllands Politi
Politistationen i Holstebro mandag, tirsdag og onsdag kl. 8 – 16, torsdag kl. 8. – 17 og fredag kl. 8 – 14.
Politistationerne i Herning, Ringkøbing, Silkeborg, Viborg, Skive, Thisted mandag, tirsdag og onsdag kl. 10 – 14, torsdag kl. 10 – 17 og fredag kl. 10 – 14.
Midt- og Vestjyllands Politi opfordrer til, at våbnene er forsvarligt pakket ind ved afleveringen og at eventuel ammunition afleveres separat. www.politi.dk/midtvestjylland

Østjyllands Politi
Alle dage på politigården i Aarhus kl. 9.30 – 21.30 samt i Randers og Grenaa hverdage kl. 10 – 14.
www.politi.dk/oestjylland

Sydøstjyllands Politi
Politiekspeditionerne i Fredericia, Vejle, Kolding, Billund og Horsens mandag til onsdag kl. 10 – 15, torsdag kl. 10 – 17 og fredag kl. 10 – 13 samt i Skanderborg mandag, tirsdag og fredag kl. 10 – 13 og torsdag kl. 10 – 17.
Sydøstjyllands Politi opfordrer til, at man ringer til dem på 114, før man kommer, så får man en vejledning om den mest hensigtsmæssige måde at aflevere på. www.politi.dk/sydoestjylland

Syd- og Sønderjyllands Politi
Politistationen i Esbjerg mandag til torsdag kl. 9 -17 og fredag kl. 9 – 14 samt politistationerne i Varde, Haderslev, Aabenraa, Tønder, Ribe og Sønderborg mandag til onsdag kl. 9 – 16, torsdag kl. 9 – 17 og fredag kl. 9 – 13. I Vejen mandag til onsdag kl. 8 – 10, torsdag kl. 15 – 17 og fredag kl. 11 – 13. www.politi.dk/sydsoenderjylland

Fyns Politi
Fyns Politi opfordrer til, at flest muligt afleverer våben mv. på Politigården i Odense – her er åbent døgnet rundt alle dage. Der kan også afleveres på politistationen i Vollsmose hverdage kl. 10 – 15, i Svendborg torsdage kl. 16 – 18, på Ærø efter aftale og i politibutikker i åbningstiden – se www.politi.dk/fyn.

Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi
Politigården i Næstved døgnet rundt, alle dage. Politistationerne i Vordingborg, Nykøbing Falster og Nakskov mandag og tirsdag kl. 10 – 15, torsdag kl. 10 – 17 og fredag kl. 10 – 12 samt i Slagelse hverdage kl. 8 – 18. www.politi.dk/sydsjaelland

Midt- og Vestsjællands Politi
Politigården i Roskilde hele døgnet, alle dage – samt følgende politistationer: Ringsted, Holbæk, Køge og Kalundborg mandag og onsdag kl. 10 – 15 og torsdag kl. 10 – 17. Nykøbing Sjælland torsdag kl. 15 – 17. www.politi.dk/midtvestsjaelland

Københavns Politi
Station Bellahøj, Borups Alle 266 – alle hverdage mellem kl. 10 – 18. www.politi.dk/koebenhavn

Nordsjællands Politi
Politistationerne i Helsingør, Hillerød, Gentofte og Frederikssund mandag, tirsdag, torsdag og fredag kl. 9 – 13. I Hillerød dog torsdag kl. 9 – 18. www.politi.dk/nordsjaelland

Københavns Vestegns Politi
Politigården i Albertslund alle dage kl. 8 – 20. www.politi.dk/vestegnen

Bornholm
Politigården i Rønne døgnet rundt men helst på hverdage kl. 9 – 14. www.politi.dk/bornholm