Ældre kvinde dræbt i gaseksplosion: 20.000 i bøde til gas-firma

STJÆR: En bøde for sjusk var straffen til en virksomhed efter gaseksplosion i Stjær, der kostede 87-årig dame livet.

Den 29. september 2016 skete en eksplosion i et mindre byhus i landsbyen Stjær, hvor en 87-årig kvinde mistede livet. Som følge af eksplosionen opstod der brand i resterne af huset, og der skete skader på flere huse omkring adressen. To andre beboelser var så beskadiget af eksplosionen, at familierne måtte genhuses.

Eksplosionen jævnede den 87-årige beboers hjem med jorden, og efter ilden var slukket gik en langvarig eftersøgning i gang for at finde beboeren. Hun blev fundet liggende i huset og formodet dræbt på stedet ved gaseksplosionen.

Politiets efterforskning af sagen, der blandt andet har omfattet indhentelse af erklæringer og udtalelser fra eksperter og myndigheder, er nu afsluttet, og Anklagemyndigheden har vurderet, at den virksomhed, som har ført naturgasstikledningen på stedet har overtrådt lov om gasinstallationer og gasmateriel samt lov om sikkerhed ved elektriske anlæg, elektriske installationer og elektrisk materiel.

Det er Anklagemyndighedens opfattelse, at virksomheden i forbindelse med nedlægningen af naturgasstikledningen den 10. august 2016 ikke havde sørget for at identificere samtlige ledninger, der allerede lå i jorden. Derved blev stikledningen ikke placeret i en tilpas afstand fra dem, og som følge af opvarmning fra et krydsende højspændingskabel brændte der efterfølgende hul i den nyanlagte naturgasstikledning under huset, hvorefter der strømmede gas ud.

Virksomheden har fået tilsendt et bødeforlæg på 20.000 kr. Såfremt virksomheden ikke ønsker at vedtage bøden, vil sagen blive sendt til retten.