Undgå at ende som pengemuldyr for de kriminelle

En person der hjælper IT-kriminelle med at hvidvaske penge kaldes et pengemuldyr, og du kan risikere at blive sigtet for både tyveri af data og for hvidvaskning, hvis du ender som muldyr. Læs med her for at blive klogere på, hvordan du undgår at blive de kriminelles hjælper

(Modelfoto: Pixabay)

Hvis det lyder for godt til at være sandt….så er det næsten med garanti ikke sandt.

Det danske og internationale politi har i øjeblikket stort fokus på de såkaldte ’muldyr’, som altså er personer, der hjælper IT-kriminelle med at hvidvaske ulovlige penge. Det gør de ved at flytte penge mellem konti i forskellige lande. Dette betales de for af de kriminelle, som går målrettet efter nydanskere, studerende og folk i økonomiske problemer, når de skal finde nye pengemuldyr.

De tricker dig til at hjælpe ved at tilbyde jobs, som lyder for gode til at være sande. Og det er de også! Ved at lokke med nemme penge for nærmest intet arbejde, får de IT-kriminelle uskyldige personer til at hjælpe med deres ulovlige hvidvaskning, og betaler dem provisorisk. Det er dog muligt at feks. tjene penge på nettet på lovlig vis, prøv feks. at tjekke norgesautomaten bonus ud – her kan du spille om penge og derved tjene penge!

Du kan ende som medskyldig
Selvom du som pengemuldyr bliver betalt en smule for dit arbejde, er det bestemt ikke de store risici værd! Hvis du indvilliger i at overføre ulovlige penge for kriminelle på nettet, risikerer du nemlig at ende som medskyldig i hele baduljen. Du kan blive sigtet for tyveri af data og naturligvis for hvidvaskning af penge, og så er der ingen kære mor, uanset om du har været klar over, at du har medvirket til kriminelle handlinger eller ej.

Som muldyr bliver du altså udnyttet af organiserede IT-kriminelle, som bruger uskyldige mennesker til at hvidvaske deres penge, og hvis du ender i en sådan situation, kommer du til at stå som medskyldig i politirapporten.

Sådan undgår du at ende som muldyr
Selvom de IT-kriminelle er snu og lokker med alverdens ting og sager, er det som udgangspunkt nemt nok at undgå at ende som muldyr. Generelt handler det om at overveje det nøje, hvis du får mystiske jobtilbud, hvor du tilsyneladende nærmeste ikke skal gøre noget eller behøver erfaring i forvejen. De meget udspekulerede kriminelle på nettet opbygger hjemmesider og mailsystemer, som ligner professionelle firmaer, men hvis du kigger lidt nøjere efter, kan de godt gennemskues.

Hvis du modtager tilbud om at tjene hurtige penge ved at fungere som eksempelvis ”lokal agent”, eller du får et jobtilbud, der lyder for godt til at være sandt, skal du altså være særligt opmærksom. Derudover skal du naturligvis aldrig udlevere dine bankoplysninger, og hvis du har mistanke om at du er blevet muldyr, skal du kontakte din bank og politiet, som kan undersøge sagen nærmere!