Ny test kan redde lovlige hunde: Test kan påvise ulovlig race

Et nyt projekt fra Københavns Universitet baner vejen for en ny metode, som kan vise, om visse hunde er lovlige. Noget af bevisbyrden kan derved lettes for uheldige hundeejere.

(Modelfoto: Pixabay)

​Nu bliver det nemmere for nogle hundeejere at dokumentere, at Buster eller Max er en lovlig hund, selv om den ligner en af de 13 muskelhunde-racer, der blev forbudt i 2010. Det kan ske med en enkelt blodprøve.

Det fortæller Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Det er resultatet af et forskningsprojekt på Københavns Universitet, der har fået støtte af Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen har orienteret Rigspolitiet om de nye muligheder.

Den nye metode er vigtig, fordi der i hundeloven er omvendt bevisbyrde. Det betyder, at hvis politiet har mistanke om, at en hund tilhører en forbudt race, så er det op til hundeejeren at bevise, at hunden er lovlig og dermed ikke skal aflives.

Før kunne hundeejere kun forsøge sig med stamtavler for at dokumentere, at deres hund er lovlig. Men mange hunde, blandt andet krydsninger, har ikke en stamtavle. Og derfor har mange haft svært ved at bevise lovligheden.

Nu kan Københavns Universitet med en blodprøve undersøge, om der er for mange muskler i en påstået muskelhund. Det har ikke tidligere været muligt i Danmark. Forskere ved universitetet har påvist, at en test, der udbydes af et amerikansk DNA-register, nu er så udbygget, at den også kan bruges på danske hunde.

Registret kan ikke identificere alle de 13 forbudte racer. Men det kan blandt andet identificere racen amstaff, som var den mest almindelige af de 13 forbudte racer, før hundeloven blev indført.

Fakta:
Der er Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet, der fremover udbyder muligheden for racebestemmelse. Få yderligere oplysninger ved at sende en mail til genetics@sund.ku.dk