Politi, kommune og nattelivet i fælles indsats mod stoffer

(Modelfoto: Allan Andersen)

Aarhus Kommune og Østjyllands Politi vil sammen med restauratørnetværket ”Byens Natteliv” lancere tiltag for at forebygge stoffer i nattelivet. Østjyllands Politi afholdt i weekenden en særlig indsats i det aarhusianske natteliv. Indsatsen understreger, ifølge politiet, at der er behov for en fælles indsats.

(Modelfoto: Allan Andersen)

Det har ikke skortet på advarsler om euforiserende stoffer i medierne i de seneste uger. Alligevel var mange personer i besiddelse af euforiserende stoffer, da Østjyllands Politi i weekenden rykkede talstærkt ud i det aarhusianske natteliv:

– I løbet af fredag og lørdag nat sigtede vi 72 personer for besiddelse af euforiserende stoffer, hvoraf de to var sigtelser for salg af euforiserende stoffer. Vi er desværre ikke overraskede over resultatet, men det er selvfølgeligt stærkt bekymrende, at mange unge mennesker har disse stoffer på sig, og at euforiserende stoffer i nattelivet ser ud til at være blevet mere udbredte, siger chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen og uddyber:

– Vi har på det seneste set flere alvorlige tilfælde af farlige stoffer i omløb andre steder i Danmark. Det vil og skal vi selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan, for at komme til livs. Derfor var weekendens indsatser også blot den første i en række planlagte indsatser.

Størrelsen af bøden, man får for besiddelse af euforiserende stoffer, afhænger af, om man er blevet taget med det før. Hvis man sigtes for besiddelse af kokain er bøden første gang på 3.000 kr., mens den 2. og 3. gang stiger til hhv. 4.500 kr. og 6.000. kr. For hash er bødeniveauerne fra 2.000-4.000 kr.

Kampagne på vej

Også i det etablerede tryghedssamarbejde mellem Aarhus Kommune og Østjyllands Politi – Tryg i Aarhus – vil man sætte ind for at nedbringe antallet af euforiserende stoffer i det aarhusianske natteliv. Det sker i samarbejde med restauratørnetværket ”Byens Natteliv”.

Aarhus er kendt for et godt og trygt natteliv. Det skal vi værne om, og med en fælles indsats kan vi påvirke de personer, som har en forkert festkultur, mener borgmester Jacob Bundsgaard:

– Det er både farligt og uacceptabelt, hvis euforiserende stoffer er blevet eller er på vej til at blive en integreret del af nattelivet, som politiets fund indikerer. Derfor vil vi nu skrue op for tiltag, der kan hjælpe med at forebygge stoffer i nattelivet, siger borgermester Jacob Bundsgaard.

Tæt samarbejde med restauratører

42 dørmænd og 65 barchefer og bestyrere har allerede været på kursus i håndtering af euforiserende stoffer i nattelivet. Derudover har Østjyllands Politi og Aarhus Kommune indledt en tæt dialog med byens restauratører om mulige forebyggende initiativer, ligesom der forberedes en kampagne på området.

Også restauratørnetværket har haft et ekstra fokus på euforiserende stoffer i den forløbne weekend. På tværs af nattelivets restaurationer er der bl.a. lavet aftaler om at begrænse kontanthævninger, der har været indsat ekstra dørmænd og dørmændene har i weekenden registreret, hvor mange de har afvist på grund af mistanke om narkotikapåvirkning. Det blev til i alt 104 personer i alt.

Talsmand Christoffer Schmidt for Restauratørnetværket, der omfatter 30 restauratører fra det aarhusianske natteliv,siger:

”I restauratørnetværket er vi selvfølgelig klar over, at vi har en udfordring med stoffer i byens natteliv, og med weekendens indsats har vi fået et mere håndgribeligt bevis på omfanget. Vores indsats i mod stoffer i nattelivet er jo ikke først startet denne weekend, men har været i gang over en længere periode, med blandt andet ekstra uddannelse af vores personale, samt en tæt dialog med politiet. Vi synes at det tætte samarbejde imellem restauratører, politi og kommune sender et stærkt signal ud ad til i f.h.t. vores kommende fælles kampagne imod stoffer i nattelivet.”

Fakta om narko i Danmark

  • Sundhedsstyrelsens ”Narkotikasituationen i Danmark 2017” viser, at 2,7 procent af 16-24-årige har brugt ét eller flere andre illegale stoffer end hash inden for den seneste måned.
  • Det tilsvarende tal var 1,6 procent i 2013.
  • Samme opgørelse viser, at 6,3 procent af 16-24-årige har brugt ét eller flere illegale stoffer end hash inden for det seneste år.
  • Det er ulovligt at besidde og sælge euforiserende stoffer.