Tyrkisk chauffør anholdt og dømt på 24 timer

KOLDING: En 47-årig tyrkisk chauffør blev tirsdag eftermiddag idømt 30 dages fængsel ved retten i Kolding for at have medvirket til at overtræde straffelovens §175. Det er en paragraf, der omhandler at give urigtige oplysninger i et dokument. Den 47-årige chauffør blev samtidig udvist af Danmark med indrejseforbud i 6 år.

(Arkivfoto: Midt- og Vestsjællands Politi)

Sagen startede den 16. april 2018, da Sydøstjyllands Politi, Tungvognscenter Syd standsede en tyrkisk lastbil ved Rasteplads Skærup ved Vejle.

’Chaufføren viste patruljen fra Tungvognscentret en turtilladelse og et fragtbrev, der dokumenterede, at han havde kørt med varer fra Tyrkiet til Danmark, men en nærmere undersøgelse viste ret hurtigt, at det ikke kunne være rigtigt,’ fortæller specialanklager Pernille Moesborg fra Sydøstjyllands Politi. Chaufføren blev derfor dagen efter fremstillet i grundlovsforhør.

Chaufføren blev dømt for at have skrevet falske oplysninger på turtilladelsen. ’Og da den tyrkiske chauffør erkendte sig skyldig, kunne han derfor blive dømt med det samme, og han modtog efterfølgende dommen,’ oplyser Pernille Moesborg, specialanklager for Sydøstjyllands Politi.

Den 47-årige chauffør blev fængslet efter dommen og skal sidde varetægtsfængslet, indtil han kan udsendes af landet.

Fakta:
Turtilladelse i forhold til denne sag: En tilladelse udstedt af de danske myndigheder til Tyrkiet. Tilladelsen udleveres af de tyrkiske myndigheder til en tyrkisk transportvirksomhed efter ansøgning. Tilladelsen giver lov til at køre én tur fra Tyrkiet til Danmark med gods, og retur fra Danmark til Tyrkiet med gods. Tilladelsen giver ikke lov til, at godset kan hentes eller afleveres i andre lande.

Straffelovens § 175 – intellektuelt falskDen, der for at skuffe i retsforhold i offentligt dokument eller bog, i privat dokument eller bog, som det ifølge lov eller særligt pligtforhold påhviler den pågældende at udfærdige eller føre, eller i læge-, tandlæge-, jordemoder- eller dyrlægeattest afgiver urigtig erklæring om noget forhold, angående hvilket erklæringen skal tjene som bevis, straffes med bøde eller fængsel i indtil 3 år.