Fem unge dømt for grov vold til 16-års fødselsdagsfest

HORSENS: Fem unge i alderen 17-18 år blev i går ved Retten i Horsens idømt fængselsstraffe for grov vold begået til en 16-års fødselsdagsfest.

(Modelfoto: Allan Andersen)

Den 27. maj i år afholdte en ung mand 16 års fødselsdagsfest på en privat adresse i Hedensted. I løbet af aftenen dukkede pludselig en gruppe uinviterede gæster op til festen, herunder de fem voldsmænd.

Den 16-årige fødselar og hans  16-årige kammerat bad flere gange den uinviterede gruppe om at forlade festen. Gruppen nægtede dog at forlade festen, og flere fra gruppen begyndte at lade ballade ved at danse på bordene m.v.

På et tidspunkt begyndte den 16-årige kammerat at diskutere med en af de fem voldsmænd. Diskussionen resulterede i, at de fem voldsmænd pludselig skubbede den 16-årige omkuld, hvorefter de slog og sparkede ham adskillige gange på kroppen og i hovedet. Imens volden stod på forsøgte en 16-årig pige at standse en af voldsmændene. Dette resulterede dog i, at voldsmanden i stedet slog pigen to-tre gange i hovedet med knytnæve. Som følge af volden har pigen pådraget sig en varig synsskade.

De fem unge blev dømt på baggrund af vidneforklaringer fra festen samt på baggrund af et snapchat-klip, hvorpå det kunne høres, at en mand råbte: ”I fucking sparker til”.

Episoden sluttede dog ikke her for den mandlige forurettede 16-årige.

Vidnevold fulgte
Den 29. juli 2018 var den 16-årige nemlig på vej hjem fra Horsens by sammen med nogle venner. Her blev han pludselig standset af en af de fem voldsmænd fra Hedensted. Voldsmanden ønskede at tale privat i en nærliggende gyde. Den 16-årige valgte at gå med.

Da de kom ind i gyden udtalte voldsmanden: ”du skal ikke udtale dig i retten” og ”du skal holde din kæft overfor folk”. Herefter tog voldsmanden kvælertag på den 16-årige samt sparkede ham i maven. Den 16-årige flygtede herefter fra stedet og tilkaldte politiet.

Voldsmanden blev som følge heraf – foruden episoden fra Hedensted – også dømt for vidnetrusler mod den 16-årige.

Ubetingede fængselsstraffe
Voldsmændene blev idømt ubetingede fængselsstraffe i størrelsesordenen 5-10 måneders fængsel. Den ene voldsmand, der havde syrisk baggrund, blev endvidere idømt en ”advarsel” i medfør af udlændingeloven. En advarsel betyder, at han ikke bliver udvist, men at han er blevet advaret om, at han risikerer udvisning, såfremt han fortsætter med at begå kriminalitet.

Forskellene i fængselsstraffenes længde skyldes dels, at nogle af de dømte blev dømt for flere forhold, og dels at de dømte havde forskellige forstraffe.

De hårde straffe er endvidere et udtryk for, at Folketinget den 2. marts 2018 og den 1. maj 2018 skærpede straffen for grov vold og vidnetrusler.

Alle fem udbad sig betænkningstid i forhold til eventuel anke.