Politi udsteder bøde på 535.000 kroner til lastbilschauffør og firma

En slovensk lastbil blev tidligere på måneden bragt ind til rutinemæssig kontrol, og da alt ikke var i orden, er bøden løbet op i mange hundrede tusind kroner.

(Foto: Tungvogncenter Øst)

Ved rastepladsen i Karlslunde på Køge Bugt Motorvejen stod politiet klar til kontrol. Det var Tungvogncenter Øst, der den 7. december bragte en lastbil fra Slovenien ind til rutinemæssig kontrol, og betjentene fattede hurtigt mistanke om, at alt ikke var, som det skulle være.

Ved første øjekast var det udelukkende kørslen fra motorvejen og ind til rastepladsen, der stod optegnet i lastbilens takograf. Den digitale takograf registrerer elektroniske oplysninger om køretøjets og førerens aktiviteter, herunder køre- og hviletider.

Da chaufføren modsatte sig kontrol i en sådan grad, at han kortvarigt måtte anholdes på stedet, blev betjentenes mistanke om fusk større. Derfor tilkaldte politiet assistance fra politihunde, der ledte på stedet omkring rastepladsen. Her fandt hundene en fjernbetjening, der har været brugt til at manipulere takografen, og som chaufføren havde bortkastet på et splitsekund, mens betjentene kiggede væk.

Lastbilen er nu undersøgt til bunds af politiet, og hele systemet til takografen er afmonteret for at få indblik i den fusk, der har ført til takografens misledende oplysninger. Politiet fandt, at der havde været uautoriseret indgreb i takografen og flere komponenter hertil. En dybdegående efterforskning har senere vist, at der var tale om omfattende snyd.

”Vi ser desværre engang imellem, at chauffører og virksomheder snyder med takografen, og det kan være livsfarligt, når de ikke overholder køre- og hviletidsbestemmelserne. Jeg er derfor rigtig glad for, at vi fik stoppet lastbilen og undersøgt den, og at vores samarbejde med politihundene førte til fundet af fjernbetjeningen. De her nye måder at snyde på viser vigtigheden af, at vi udvikler vores kompetencer, så vi kan fange forbryderne, der snyder på nye og mere komplicerede måder,” siger politikommissær Henrik Fobian.

Nu står chaufføren til at miste retten til at køre i Danmark, og den samlede bøde til både chauffør og virksomhed løber op i 535.000 kroner. Lastbilen er nu beslaglagt af politiet, indtil bøden er betalt.