Den sureste uge for skolepatruljer

(Foto: Rigspolitiet)

Uanset vejret sørger de nordsjællandske skolepatruljer hver dag for, at deres skolekammerater kommer sikkert og trygt over skolevejen. Derfor overrasker Nordsjællands Politi og de nordsjællandske kommuner i den kommende uge skolepatruljerne for at anerkende deres store indsats

“I januar og februar viser vejret sig ofte fra sin sureste side, og det er en god anledning til, at vi alle gør en ekstra indsats for at hylde og motivere landets skolepatruljer.” Sådan lyder det fra kommunerne, Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring, der står bag kampagnen ‘Den Sureste Uge’. Det er i denne tid koldt, blæsende og mørkt, når skolepatruljerne møder ind. Det er derfor ikke altid lige sjovt at være skolepatrulje.

I de nordsjællandske kommuner bruger tusindvis af elever frivilligt deres tid på at stå skolepatrulje. Hver dag trodser de vejret for at hjælpe skolernes elever sikkert over vejen i morgentrafikken. Derfor mener Nick L. Gall, politikommissær og leder af Nordsjællands Politis operative færdselssektion, at skolepatruljerne fortjener stor ros.

“Hver dag tager eleverne et stort ansvar i morgentrafikken. Deres indsats er med til at højne trafiksikkerheden ved skolerne betydeligt, en indsats der er helt uundværlig. Og de gør det, uanset om solen skinner eller om det, som denne uge sidst i januar, er en sur uge. Derfor fortjener de unge et stort anerkendende skulderklap og ros for deres arbejde,” siger han.

Pangfarver og sure bolsjer
I Trafiknetværk Nordsjælland, som er et tværgående samarbejde mellem de nordsjællandske kommuner og Nordsjællands Politi, tog det ikke lang tid at blive enige om, at skolepatruljernes arbejde skal anerkendes i en fælles indsats. Hele uge 5 får de mange tusinde skolepatruljeelever i Nordsjælland derfor besøg af politi og vejmyndighed. Flere steder får eleverne overrakt en pangfarvet hue, som kan holde vintervejret ude, sure bolsjer, der kan gøre ugen lidt sødere eller kakao til at varme sig på.

“Vi har i Trafiknetværk Nordsjælland opnået et rigtig godt samarbejde på tværs af kommunerne og politiet. Et samarbejde der giver os mulighed for at lave fælles indsatser, hvor de deltagende kommuner sammen med politiet besøger skolepatruljerne og overrækker en anerkendelse,” fortæller Katrine Kjærbo, områdeleder Trafik, vej og parkering, Helsingør Kommune, og fortsætter:

“Når trafiksikkerheden skal styrkes, er det vigtigt, at vi alle arbejder sammen.”

Kampagnen fortsætter de næste tre år
Flere skolepatruljeelever landet over oplever ubehagelige episoder med trafikanterne. Det kan fx være utålmodige bilister, der dytter eller råber ad eleverne. For at få ændret den adfærd, har Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring besluttet, at man vil sætte ind med en kampagne over tre år, der skal få flere til at vise respekt for skolepatruljerne.

Med en ny kampagnefilm, nyhedsbreve til skoler og forældre samt samarbejde med kommuner og politiet vil kampagnen ”Den Sureste Uge” minde alle om, hvor stor en indsats skolepatruljerne yder hver dag. Og at de fortjener mere end at blive vrisset ad i trafikken af utålmodige og morgensure trafikanter.

“Normalt er det skolepatruljerne, der gør noget for andre. Vi synes, at det er på sin plads, at vi alle en gang om året gør det omvendt, så det er os voksne, der nu gør noget godt for skolepatruljerne. Der skal ikke så meget til. Et smil eller et ‘tak for jeres indsats’, når man møder skolepatruljerne. Det er med til at vise eleverne, at vi er mange, som sætter meget stor pris på deres indsats,” siger Jakob Skov Øllgård, konsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Fakta
Følgende nordsjællandske kommuner deltager i kampagnen:
Helsingør, Frederikssund, Gentofte, Rudersdal, Lyngby-Taarbæk, Fredensborg, Furesø, Egedal, Allerød, Hørsholm

Anerkendelsen:
I løbet af uge 5 besøger Nordsjællands Politi og/eller vejmyndigheden alle Skolepatruljerne og overrækker en anerkendelse. Flere steder får eleverne overrakt en pangfarvet hue, som kan holde vintervejret ude, sure bolsjer, der kan gøre ugen lidt sødere eller kakao til at varme sig på.

Skolepatruljerne:
• Skolepatruljeordningen blev første gang indført i 1949.
• I Danmark er der knap 20.000 skolepatruljeelever.
• Det er eleverne i 5.-7. klasse, der er skolepatruljer.
• En skolepatrulje arbejder hver morgen, og eleverne møder tidligere end alle de andre elever.
• Skolepatruljerne arbejder frivilligt og ulønnet.
Se mere om kampagnen ”Den Sureste Uge”: https://tilmeld.sikkertrafik.dk/den-sureste-uge/