Nordjyske spritbilister anholdt på stribe

(Modelfoto: Sikkertrafik.dk)

En række bilister i Nordjylland blev sigtet og anholdt for spritkørsel henover weekenden.

En 49-årig mandlig bilist blev sigtet og anholdt for spritkørsel lørdag den 21. september kl. 22:00 på Ringvejen i Hjørring. En patrulje bragte bilisten til standsning for et rutinetjek.

Ved en alkometertest blev det tydeligt, at hans promille var over de tilladte 0,5. Manden blev kørt til den lokale skadestue, hvor hans promille blev kontrolleret til at være 2,09. Derudover kunne patruljen se, at han ikke havde et gældende kørekort. Manden blev derfor sigtet og anholdt for spritkørsel såvel som kørsel uden gældende kørekort.

En anden bilist, en 46-årig mand, blev også sigtet og anholdt for spritkørsel lørdag den 21. september. Det skete kl. 10:03 på Skjernvej i Aalborg Øst. Ved et rutinetjek fattede en patrulje mistanke til, at den 46-årige mand var påvirket af spiritus. De udførte en alkometertest med manden, hvor de kunne se, at hans promille overgik de tilladte 0,5. Han blev derfor sigtet og anholdt for spritkørsel.

En tredje bilist, en 39-årig mand, blev også sigtet og anholdt for spritkørsel. Det skete fredag den 20. september kl. 16:51 på Houvej i Gandrup. Ved et rutinetjek fattede en patrulje også her mistanke til, at bilisten var påvirket af spiritus. Gennem en alkometertest blev det tydeligt, at hans promille overgik de tilladte 0,5 promille. Manden blev derfor også sigtet og anholdt for spritkørsel.

Hvornår må du køre bil efter en fest?
Det tager lang tid for leveren at nedbryde alkohol i kroppen, og du kan ikke speede processen op.

Her kan du læse et eksempel på forbrændingstider. Vi anbefaler, at du maksimalt drikker én genstand, hvis du skal køre hjem. Vælger du at feste igennem, anbefaler vi, at du tidligst kører bil igen om eftermiddagen næste dag.

Lad os regne på det: Vi antager, at du er en mand på 80 kg. Du er til fest og drikker:

Velkomstdrink: 1 genstand.
Forret: 2 genstande.
Hovedret: 3 genstande.
Dessert: 1 genstand.
Kaffe: 1 genstand.
Efter middagen og frem til natmad: 6 genstande.
I alt: 14 genstande.

Forbrændingen går først rigtigt igang efter ca. 45 minutter. Herefter forbrænder du ca. 1 genstand for hver time og 15 minutter. Det betyder, at du fra kl. 19.45 til 03.00 (7,25 timer) forbrænder 5,8 genstande (7,25:1,25=5,8).

Kl. 8.00 næste morgen henter du rundstykker. Der er nu gået yderligere 5 timer, og du har forbrændt 4 genstande mere (5:1,25=4).

I alt har du altså forbrændt 9,8 genstande (5,8+4) kl. 8 om morgenen. Det svarer til, at du stadig har en promille på 0,93.

Hvor stor bliver din bøde så?
Bliver du stoppet af politiet, vil du få følgende straf, hvis det er første gang, at du bliver taget for spirituskørsel:

Lad os antage, at du tjener 30.000 kr. om måneden (brutto) og bliver taget med en promille på 0,93. Du får ca. 13.000 kr. i bøde. Du får også frakendt kørekortet betinget. Det betyder, at du skal bestå en ny teori- og køreprøve inden for 6 måneder. Dumper du til en af prøverne, skal du aflevere kørekortet og får det først tilbage, når du har bestået begge prøver.

Oven i det skal du gennemføre et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik). Kurset varer 12 timer fordelt på 4 lektioner à 3 timer, og det koster 3200 kr.

Læs mere om spritkørsel og straf her: sikkertrafik.dk/…/stop-spritkoersel