Stor indbrudssag indledt ved Retten i Sønderborg

(Modelfoto)

Fire mænd er tiltalt for omfattende indbrud og hæleri i Sønderborg Kommune. Over 3.000 koster er beslaglagt i sagen, hvor der ventes dom den 22. november.

En domsmandsret ved Retten i Sønderborg indledte onsdag behandlingen af en omfattende straffesag om indbrudstyveri, forsøg på indbrud samt hæleri.

De tiltalte er fire mænd i alderen 16, 18, 19 og 33 år.

102 forhold
Det fyldige anklageskrift fra Anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi omfatter 69 forhold om indbrud af særlig grov beskaffenhed, forsøg på indbrud af særlig grov beskaffenhed, brugstyveri og hæleri af særlig grov beskaffenhed.

Dertil kommer en række andre forhold: Et tilfælde af vidnetrusler, overtrædelser af færdselsloven samt overtrædelser af lov om euforiserende stoffer. Og alt i alt omfatter anklageskriftet således 102 forhold.

Alle indbrudstyverier – på nær et – har fundet sted i Sønderborg Kommune, og hændelserne har fundet sted i perioden fra september 2018 og frem til marts 2019.

Private hjem
Indbrudstyverierne har fundet sted i private hjem, hvor der er stjålet designervarer, computere, ipads og anden elektronik, smykker, sølvtøj, værktøj, kontanter, ure, parfume, tøj, frimærker, mønter m.m.

Ved en enkelt ransagning har politiet fundet over 3.000 koster på en adresse i Sønderborg, men det er politiets formodning, at man allerede på dette tidspunkt har videresolgt en lang række genstande, der var stjålet ved de mange indbrud.

Syd- og Sønderjyllands Politi har opgjort værdien af de beslaglagte koster til cirka 1,2 millioner kroner.

Grov beskaffenhed
Anklagemyndigheden vil nedlægge påstand om fængselsstraf og har rejst tiltale ud fra bestemmelserne i straffeloven om indbrudskriminalitet og hæleri af særlig grov beskaffenhed. Dette skyldes sagskompleksets omfang, at kriminaliteten har været organiseret samt det store antal koster, der er blevet beslaglagt i forbindelse med ransagning.

Anklagemyndigheden har desuden nedlagt påstand om, at den 33-årige, der er født i det daværende Jugoslavien, skal udvises med et varigt indrejseforbud.

De fire personer blev anholdt i februar og marts efter omfattende efterforskning og har været varetægtsfængslet lige siden, hvilket også er tilfældet, mens retssagen står på.

Særlig task force
Syd- og Sønderjyllands Politi har – for at få opklaret en serie indbrud i Sønderborg – nedsat en særlig task force, som har stået for efterforskningen. En person er allerede dømt i sagskomplekset. Og med tiltalerne mod de fire personer vurderer politiet, at man har fået fat i kernepersonerne i forbindelse med indbrudsbølgen.

Retten i Sønderborg har foreløbig afsat ni retsdage til sagen, og dommen ventes at blive afsagt den 22. november.