Bøde for fusk med kontrolapparat og hastighedsbegrænser

(Arkivfoto: Politi.dk)

Tungvognscenter Syd hos Sydøstjyllands Politi standsede i starten af december en bulgarsk lastbil med en dansk sættervogn ved rasteplads Skærup Øst på E45. Det viste sig, at chaufføren selv var vognmand, og at han kun havde den ene lastbil.

På rastepladsen blev lastbilens dokumenter og kontrolapparat gennemgået. En udskrift fra kontrolapparatet viste, at selvom chaufførens førerkort sad i lastbilen, så havde lastbilen ifølge udskriftet slet ikke kørt den dag.

Efter en nærmere undersøgelse viste det sig, at der var manipuleret med det kontrolapparat, der måler køre-hviletiden. Under instrumentbrættet ved sikringsboksen kunne chaufføren skifte mellem to stik, hvor det ene stik muliggjorde en manipulation. Ved hjælp af denne kunne chaufføren køre, uden der blev registreret kørsel.

Lastbilschaufføren havde nøje noteret sin kørsel, og ved at undersøge de kørselsrapporter og sammenholde dem med søgning i ANPG (automatisk nummerpladegenkendelse) og med et download fra kontrolapparatet viste det sig efterfølgende, at han kun havde kørt manipuleret lige præcis den dag.

Chaufføren blev afhørt dagen efter, hvor han erkendte sigtelsen for manipulation. Han betalte en straksbøde på 41.500 kr., og herudover fik han også konfiskeret kontrolapparatet, manipulationsboksen og hastighedsbegrænseren, da den også var manipuleret.

Chaufføren fik besked på, at lastbilen skulle lovliggøres i Danmark, før han forlod landet, og det fik han herefter gjort.