Fire polakker anholdt i omfattende sag om tyveri

(Arkivfoto: Allan Andersen)

Anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi fremstiller lørdag klokken 09.00 fire polske statsborgere i et grundlovsforhør ved Retten i Sønderborg, sigtet for omfattende tyveri.

Der er tale om to mænd på henholdsvis 30 år og 54 år og to kvinder på henholdsvis 26 år og 24 år.

Alle fire blev anholdt den 3. januar nær grænsen af betjente fra Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

De fire personer blev anholdt i en Opel Vivaro på tyske nummerplader, mens de var på vej ud af Danmark med bilen fyldt med, hvad politiet formoder er tyvekoster i form af parfume, kaffe, kaffemaskiner, tøj, køkkenmaskiner, høretelefoner, Gillette barbergrej og køkkenknive til en værdi af ikke under 80.000 kroner.

Den videre efterforskning pågår nu ved UKA Vest for blandt andet at kortlægge, hvor tyvekosterne stammer fra.

Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) er en specialenhed i Syd- og Sønderjyllands Politi bestående af operativt personale, efterforskere og analytikere. UKA Vest er placeret i Padborg – tæt på landegrænsen til Tyskland. UKA Vest bekæmper grænseoverskridende kriminalitet i grænseregionen – eksempelvis omrejsende kriminelle grupper og arbejder i den forbindelse tæt sammen med Landespolizei, Bundespolizei og Zoll i Tyskland. På vegne af Dansk Politi hjemtager UKA Vest personer, der eksempelvis pågribes i Tyskland med tyvekoster fra Danmark. Det sker igennem europæiske arrestordrer, og personerne strafforfølges efterfølgende i Danmark for den begåede kriminalitet. UKA Vest har endvidere ansvaret for den midlertidige grænsekontrol til Tyskland. I grænseregionen patruljerer UKA Vest, Landespolizei og Bundespolizei sammen i fælles patruljer for også operativt at bekæmpe den grænseoverskridende kriminalitet. Smugling over landegrænsen til Tyskland har et særligt fokus i UKA Vest og en særlig Politi- og Toldenhed i Padborg gennemfører på baggrund af analyser og efterretninger indsatser rettet mod indsmugling af narkotika, våben, højt beskattede varer m.v.