Høstarbejde gik galt: Mejetærsker gik op i flammer

SMIDSTRUP: Fredag aften kl. 18.55 blev der slået alarm til brandfolkene i Gilleleje om ildløs i en mejetærsker, på en mark langs Smidstrupvej omkring nr. 21. Branden kunne ses langt væk.

Landbruget i Gribskov var indtil fredag aften sluppet igennem høstarbejdet uden nogen større alvorlige brande. Onsdag opstod der ildløs på en mark ved Ramløse, langs Ramløsevej, som blev håndteret af brandmandskabet fra Helsinge.

Fredag aften kom den første alarm om materiel skade, idet der var opstået brand i en mejetærsker under høstarbejdet på en mark mellem Smidstrupvej og Bøgebjergvej i Smidstrup.

Føreren af maskinen var ude i god behold, men en tyk røgsøjle løftede sig mod himlen, så ilden kunne ses vidt omkring og brandmandskabet var ikke i tvivl om hvad der ventede dem ude på marken. Samtlige dæk på mejetærskeren eksploderede hurtigt med kraftige hule drøn, og maskinen var helt overtændt da brandbilerne nåede frem.

Her gik brandfolkene løs på ilden med flere højtryksslanger, og på et lille kvarter var ilden helt under kontrol, ligesom ilden heller ikke havde nået at sprede sig ud på selve marken udover lige omkring den totalt udbrændte mejetærsker.

Det er et velkendt scenarie at landbrugsmateriel bryder i brand under høstarbejdet, det skyldes oftest et uheldigt møde mellem det støv som udvikles inde i maskinerne under høsten og så gnister som opstår når sten rammes af skærene på maskinerne. Dette er en af grundene til at landmænd bruger mange timer på at fjerne sten fra markerne – men alligevel skal der nogen gange blot een sten til at starte en brand.

Der er ingen oplysninger om at nogen kom noget til ved fredagens brand.

(Foto: Allan Andersen)
(Foto: Allan Andersen)
(Foto: Allan Andersen)
(Foto: Allan Andersen)