Polsk arbejdsgiver idømt fire måneders fængsel for COVID-dokumentfalsk

FRØSLEV: Arbejdsgiveren havde forfalsket fire polske ansattes COVID-19-attester, så personerne kunne leve op til reglerne om et anerkendelsesværdigt formål og dermed rejse ind i Danmark for at arbejde. Også de fire medarbejdere blev dømt for COVID-dokumentfalsk.

En 41-årig polsk mand blev torsdag ved en domsmandsret ved Retten i Sønderborg idømt fire måneders fængsel for COVID-19-relateret dokumentfalsk.

Hændelsen fandt sted den 1. december ved Frøslev Grænseovergang, hvor den 41-årige som arbejdsgiver havde forfalsket fire polske ansattes COVID-19-attester, så personerne kunne leve op til reglerne om et anerkendelsesværdigt formål og dermed rejse ind i Danmark for at arbejde.

De fire polske medarbejdere og efterfølgende arbejdsgiveren blev anholdt af betjente fra Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) ved Syd- og Sønderjyllands Politi og har været varetægtsfængslet frem til dommen.

De fire polske ansatte, alle mænd i alderen 42 til 51 år, blev hver idømt 80 dages fængsel for at have vist de forfalskede dokumenter i forbindelse med indrejse.

Da der var tale om en overtrædelse af straffeloven set i lyset af den aktuelle Corona-situation havde
Anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi nedlagt påstand om, at de i alt fem tiltalte skulle have deres straf skærpet. Og den påstand fulgte retten.

Den 41-årige mand har erkendt forholdet, mens de fire øvrige under sagen har nægtet sig skyldige.

Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) er en specialenhed i Syd- og Sønderjyllands Politi bestående af operativt personale, efterforskere og analytikere. UKA Vest er placeret i Padborg – tæt på landegrænsen til Tyskland. UKA Vest bekæmper grænseoverskridende kriminalitet i grænseregionen – eksempelvis omrejsende kriminelle grupper og arbejder i den forbindelse tæt sammen med Landespolizei, Bundespolizei og Zoll i Tyskland.
På vegne af Dansk Politi hjemtager UKA Vest personer, der eksempelvis pågribes i Tyskland med tyvekoster fra Danmark. Det sker igennem europæiske arrestordrer, og personerne strafforfølges efterfølgende i Danmark for den begåede kriminalitet.
UKA Vest har endvidere ansvaret for den midlertidige grænsekontrol til Tyskland. I grænseregionen patruljerer UKA Vest, Landespolizei og Bundespolizei sammen i fælles patruljer for også operativt at bekæmpe den grænseoverskridende kriminalitet. Smugling over landegrænsen til Tyskland har et særligt fokus i UKA Vest og en særlig Politi- og Toldenhed i Padborg gennemfører på baggrund af analyser og efterretninger indsatser rettet mod indsmugling af narkotika, våben, højt beskattede varer m.v.