57-årig marokkansk mand udleveret og varetægtsfængslet for tyveri og hæleri af smartphones

(Foto: Allan Andersen)

Efterforskningen bliver varetaget af UKA Vest ved Syd- og Sønderjyllands Politi, da der er tale om en sag vedrørende omrejsende kriminelle udlændinge, der har opereret via den dansk-tyske landegrænse, og hvor kriminaliteten er sket flere steder i Danmark.

En 57-årig marokkansk mand med bopæl i Spanien blev fredag ved et lukket grundlovsforhør ved Retten i Sønderborg varetægtsfængslet i fire uger, sigtet for omfattende tyveri og hæleri af blandt andet smartphones i 2019 og 2020, primært i København.

Efterforskningen bliver varetaget af Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) ved Syd- og Sønderjyllands Politi, da der er tale om en sag vedrørende omrejsende kriminelle udlændinge, der har opereret via den dansk-tyske landegrænse, og hvor kriminaliteten er sket flere steder i Danmark.

Af samme årsag fandt grundlovsforhøret sted ved Retten i Sønderborg.

Den 57-årige mand blev anholdt i Spanien og udleveret til UKA Vest på baggrund af en europæisk arrestordre.

Den sigtede nægter sig skyldig, men har ikke kæret varetægtsfængslingen.

Udlændingekontrolafdeling Vest kan af hensyn til den aktuelle efterforskning p.t. ikke oplyse yderligere til pressen.

Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) er en specialenhed i Syd- og Sønderjyllands Politi bestående af operativt personale, efterforskere og analytikere.
UKA Vest er placeret i Padborg – tæt på landegrænsen til Tyskland. UKA Vest bekæmper grænseoverskridende kriminalitet i grænseregionen – eksempelvis omrejsende kriminelle grupper og arbejder i den forbindelse tæt sammen med Landespolizei, Bundespolizei og Zoll i Tyskland.
På vegne af Dansk Politi hjemtager UKA Vest personer, der eksempelvis pågribes i Tyskland med tyvekoster fra Danmark. Det sker igennem europæiske arrestordrer, og personerne strafforfølges efterfølgende i Danmark for den begåede kriminalitet.
UKA Vest har endvidere ansvaret for den midlertidige grænsekontrol til Tyskland. I grænseregionen patruljerer UKA Vest, Landespolizei og Bundespolizei sammen i fælles patruljer for også operativt at bekæmpe den grænseoverskridende kriminalitet. Smugling over landegrænsen til Tyskland har et særligt fokus i UKA Vest og en særlig Politi- og Toldenhed i Padborg gennemfører på baggrund af analyser og efterretninger indsatser rettet mod indsmugling af narkotika, våben, højt beskattede varer m.v.