Lad være med at købe hælervare – det kan ende meget dyrt og er faktisk strafbart

Det kan ende både dyrt og med sigtelse, hvis du køber hælervare. Tal fra 2019 fra ’Bo trygt’ viser, at ca. 250.000 danskere sidste år købte hælervare for ikke mindre end 200.000.000 kr. Så sent som i går hentede Fyns Politi to stjålne stole hjem til Fyn til en samlet værdi af ca. 120.000 kr.

Leder af Fyns Politis Indbrudsgruppe Finn Wegner Petersen fortæller: “Jamen i går var vi faktisk på Sjælland hos en hæler og hente et bord og to ret dyre stole hjem, som blev stjålet for et par måneders tid siden her i Odense M. Vi fandt møblerne annonceret til salg på dba.dk og så tog vi simpelthen kontakt.”

Sælgeren, en yngre mand fra København, fremstilles i dag i grundlovsforhør m.h.p. varetægtsfængsling. Efterforskning forsætter, idet vi har konstateret at han har solgt mange designervarer via dba.dk.

Fundet skyldes hurtig efterforskning
Finn fortæller at efterforskerne i Indbrudsgruppen i Fyns Politi jævnligt kigger på dba.dk, guloggratis.dk og køb-og-salgssider på Facebook, for at se efter stjålne effekter fx designmøbler.

“Men det hænder også at forurettede selv ringer til os og fortæller, at nu har de fundet deres stjålne spisebord sat til salg på Facebook, eller at en opmærksom borgere kontakter os, fordi en person eller profil har ualmindeligt mange dyre designmøbler til salg ofte. Så kigger vi naturligvis på det, men vi skal kunne bevise, at der er tale om stjålne effekter, så det kræver lidt arbejde at undersøge de her sager.”

Brug den sunde fornuft
De nu hjembragte stole er to Finn Juhl stole og et Wegner bord, der har en samlet på værdi på ca. 200.000 og var sat til salg på dba for kr. 50.000,- pr. stk.

“Det kunne være fint, hvis man som køber af de her varer lige tænkte sig om” siger Finn og fortsætter: “når noget der normalt er dyrt eller sjældent sælges forholdsvist billigt, så kunne man jo godt overveje, om der kan være tale om stjålne ting” fortæller Finn.

En anden god idé, hvis man vil undgå at købe hælervare er, at kigge sig omkring, når man henter den vare, man har købt. Finn siger: “Virker det fx helt normalt lige at handle en Arne Jacobsen ”Ægget” på en resteplads ved Middelfart, eller kunne det være et tegn på at den stol måske er frembragt under lidt lyssky omstændigheder? Eller er det sandsynligt, at et par unge gutter i en lille, snusket 2-værelses lejlighed, har en ”Kogle”-lampe til salg? Og at der desuden ligger to andre koglelamper med klippede ledninger på bordet og står 6 Wegner-stole stablet i et hjørne og to svanestole mast ind midt i det hele…. Her må alarmklokkerne faktisk gerne lige ringe” understreger Finn.

Det er strafbart at købe hælervare
Hvis man køber hælervare, så risikere man at den rigtig gode handel, man synes, man har gjort, ender med at være en rigtig dårlig handel, fordi vi kommer og tager varerne – også selvom de måske er købt for mange tusinde kroner. “så er det bare ærgerligt” siger Finn og fortsætter: “og hvis vi mener, at vi kan bevise, at man har købt de her hælervare i ond tro, ja så sigter vi også folk.”

Så længe der er købere til hælervare, så længe vil der også være noget for indbrudstyvene at gå efter. Så ved at købe de her ting, så er man faktisk med til at holde indbrudstyvene beskæftiget. en ulovlig cyklus i gang.

Gode råd, når du køber brugte ting over nettet:
– Betal med mobilepay 
– Tjek om sælgeren er verificeret med NemId
– Kvittering – helst original fra møbelhus el. lign.
– Få ikke leveret til døren (selvom sælger lige tilfældigvis kommer forbi alligevel). Afhent på sælgers adresse.
– Brug din sunde fornuft – vær kritisk

Af hensyn til efterforskningen har vi ikke yderligere om den konkrete sag.