Aalborg tager kampen op mod had og ekstremisme sammen med 20 nordiske byer

(Foto: Rigspolitiet)

Den 4.- 5. maj 2021 er Aalborg samlingspunkt for en stor online konference i regi af Nordic Safe Cities, hvor 80 politikere, eksperter og praktikere vil give deres bud på, hvordan kommuner, politi og civilsamfund kan stå sammen for at skabe tryggere byer og forebygger radikalisering, had og voldelig ekstremisme.

Konferencen har været over et år undervejs og store dele afvikles digitalt, men med et tydeligt Aalborg-aftryk.

I en tid, hvor meget foregår digitalt, sætter konferencen netop fokus på spredning af had og utryghed på internettet. De sidste år har der været et stigende antal eksempler på ekstreme grupper, der bruger nettet til at sprede konspirationsteorier, hverve nye tilhængere og i værste fald udføre terror. Det er f.eks. senest set ved stormen på kongressen i USA.

Hadet og ekstremismen normaliseres i stigende grad. Så der er mange og vigtige spørgsmål til deltagerne: Hvordan skabes en tryg kommune både on- og offline? Hvad kan kommune, politi og borgere gøre for i tide at nå de mennesker, der er i fare for at blive tiltrukket af ekstreme og voldelige ideologier?

Det er væsentlige emner, der bliver sat til debat, fortæller Aalborg Kommunes borgmester, Thomas Kastrup-Larsen:

“Takket været en god bred indsats opfatter borgerne generelt Aalborg kommune som et trygt sted at bo. Derfor er det vigtigt, at vi konsekvent handler på ekstremisme som f.eks. hærværket mod en lokal jødisk gravplads. Men mere vigtigt er det, at vi som kommune når ud til de unge i tide, inden de bliver fristet af ekstreme fællesskaber.”

Ifølge borgmester Thomas Kastrup-Larsen er det ikke tilfældigt, at det er Aalborg Kommune, der er vært for konferencen. Som værtsby bidrager Aalborg med at give en enestående indsigt i det lokale arbejde for at øge trygheden. Blandt andet har man sammen med politi, region og kommune skabt “Tryg Aalborg”, hvor man systematisk arbejder med hele tiden at øge trygheden for borgerne i en omskiftelig verden.

Stærkt samarbejde forebygger
Også politidirektør ved Nordjyllands Politi, Anne Marie Roum Svendsen, fremhæver det lokale samarbejde mellem både myndigheder og civilesamfundet som et fundament under trygheden og sikkerheden i Aalborg.

”Vi skal som politi hele tiden arbejde aktivt for borgernes tryghed. En stor by som Aalborg udvikler sig hele tiden, og både trygheden og sikkerheden skal følge med. Derfor er vores samarbejde om ”Tryg Aalborg” et vigtigt bidrag til, at byen er sikker for alle at færdes i – både for beboere, men også for vores gæster. Det er gennem samarbejde og fællesskab, at vi skaber trygge byrum, støtter de udsatte borgere og navnlig hjælper unge til et liv uden kriminalitet, så vi netop forebygger, at ekstremisme og radikalisering slår rod.”

Nordic Safe Cities blev dannet i 2016 på initiativ af Nordisk Ministerråd efter terrorangrebet i København. Nordic Safe Cities arbejder lokalt og på tværs af Norden i 20 byer for at fremme borgernes tryghed og hjælpe byerne til at modstå ekstremistisk had og vold.

Medierne er velkomne til at dække konferencen 
Ved tilmelding kan medier deltage online gennem Microsoft Teams mandag den 4. maj i tidsrummet 10.00 – 13.30.
Dele af programmet sendes live fra Grønlandstorvet, hvor repræsentanter fra Aalborg Kommune kan træffes mellem kl. 10.00 – 12.00.
Presse kan derudover deltage online onsdag den 5. maj i tidsrummet 09.30 – 11.30 og derefter få interviews med Nordic Safe Cities sekretariat og bestyrelse og repræsentanter fra Aalborg Kommune.

Fakta om Nordic Safe Cities
Nordic Safe Cities er igangsat af de nordiske samarbejdsministre i 2016 under Nordisk Ministerråd efter terrorangrebet i København og er i dag en selvstændig non-profit organisation registreret som en dansk forening. Nordic Safe Cities arbejder lokalt og på tværs af Norden i 20 byer for at fremme borgernes tryghed og hjælpe byerne til at modstå ekstremistisk had og vold. 

Vi har på nuværende tidspunkt samlet København, Aalborg, Esbjerg, Odense, Stockholm, Malmø, Gøteborg, Helsinki, Vantaa, Reykjavik, Oslo, Larvik, Sarpsborg, Fredrikstad, Kristiansand, Haugesund, Arendal, Bærum, Skien og Stavanger i en alliance for fællesskab og inklusion. 

Nordic Safe Cities fungerer som en ’handletank’, og har over de sidste fire år samlet byer, nordiske aktører, eksperter, politikere og praktikere for at dele viden og udvikle ny politik og praktiske løsninger. Vi arbejder særligt med tre målgrupper i byerne; 1) Borgmestre og politikere 2) Byens fagprofessionelle, politi og civilsamfundet; samt 3) Byens unge