15-årig dreng sigtet for ulovlig våbenbesiddelse

(Modelfoto: Allan Andersen)

HELSINGE: En 15-årig teenager er blevet sigtet for overtrædelse af knivloven, ved at have båret en ulovlig kniv på åben gade.

Den 15-årige ung mand blev onsdag aften klokken 17.50 truffet af en patrulje fra Nordsjællands Politi i Østergade i Helsinge.

Her blev den unge mand fundet i besiddelse af en ulovlig kniv, hvilket kan blev sigtet for.

Både hans forældre og de sociale myndigheder er blevet underrettet om sagen.

Hvad siger loven?
Knivloven har været omdiskuteret, siden den blev opdateret i 2016, og det er endt med at man i dag som udgangspunkt ikke bære kniv offentlig steder, som eksempelvis er uddannelsessteder, ungdomsklubber, fritidsordninger og lignende.

Man må dog gerne bære en kniv på sig, hvis den skal bruges til et anerkendelsesværdigt formål. Et anerkendelsesværdigt formål kan være som led i erhvervsudøvelse, eller til brug ved sportsudøvelse, jagt, outdoor, lystfiskeri, spejder eller lignende hvor brug af en kniv er naturligt.

Selvom kniven skal benyttes til et anerkendelsesværdigt formål, er det vigtigt at styr på transporten af kniven frem og tilbage fra den pågældende aktivitet. Man må medbringe sin kniv frem og tilbage fra aktiviteten, men generelt skal man undgå ophold og ærinder på vejen – hvis man absolut lige skal ind og købe ind på hjemvejen, så er politiets generelle råd at man her ikke har kniven på sig. Efterlad kniven i bilen eller aflåst nede i hjelmkassen på knallerten, så mindsker man chancen for at komme til at overtræde loven. Er man til fods eller på cykel er dette selvfølgelig ikke en mulighed, men her gælder – ligesom transport med bus eller tog –  at man skal opbevare kniven forsvarligt, feks. i en lukket taske eller lign.

Hvor lang må en kniv være?
Til en outdoor tur er det fristende at tage en stor kniv med der kan bruges til en masse små og store ting – men politiet advarer mod at man lader sig friste af en stor kniv uanset om aktiviteten har et anerkendelsesværdigt formål, for knivens blad må maksimalt måle 12 cm. En kniv på over 12 cm, kræver ofte en tilladelse og denne tilladelser afhænger af knivens udformning og karakteristika.

Der findes dog en række knivtyper som under ingen omstændigheder er lovlige, her er der tale om knive som faldstiletter, springknive, og butterfly knive uanset tilladelse.

Hvis du er i tvivl om hvorvidt din kniv kræver en tilladelse, så skal du kontakte politiets våbenkontor via 1-1-4 og rådføre dig om hvordan du skal forholde dig.

Visse knive – som ikke tjener et normalt anerkendelsesværdigt formål – kræver en blankvåbentilladelse. Hvis du gerne vil ansøge om at have et blankvåben kan dette gøres på Politiets hjemmeside på linket her.