Kryptovaluta er Det Vilde Vesten, advarer Finanstilsynet

Forbrugerne skal passe på investeringer i kryptoaktiver som Bitcoins, fordi produkterne er uregulerede. Derfor har man som forbruger heller ingen særlig beskyttelse og man risikerer at miste sin opsparing.

Investering i kryptovaluta er populært blandt almindelige hjemmeinvestorer, som søger alternative investeringsmuligheder, der kan give lukrative afkast på opsparingen. Det får nu Finanstilsynet til at følge op på sine tidligere advarsler mod kryptovaluta som investeringsform.

”Finanstilsynet planter et advarselsskilt på kryptovaluta, fordi udstedere af kryptovaluta ikke er lovregulerede eller underlagt tilsyn fra myndighederne. Det samme gælder ofte handelstjenesterne. Forbrugerne kan derfor ikke føle sig beskyttet i samme grad, som hvis forbrugerne handler med regulerede finansielle produkter som aktier og obligationer,” siger kontorchef Ulla Brøns Petersenfra Finanstilsynets Forbrugerkontor.

Ingen beskyttelse når forbrugeren investerer i kryptovaluta
I modsætning til de fleste andre investeringsprodukter, er der ingen lovgivning, som sætter grænser for, hvor komplekst, uigennemsigtigt og risikabelt en investering i kryptoaktiver må være. Beskyttelse gennem obligatoriske egnethedstests eller informationskrav får man heller ikke, når man sætter penge i kryptovaluta.

”Den risiko, som fraværet af forbrugerbeskyttelse giver, må man lægge oven i den risiko, som kryptovaluta udgør som investeringsform – især for pensionsopsparingen. Værdien kan på kort sigt lynhurtigt tage en rutsjebanetur, og på langt sigt er produkter baseret på krypoaktiver også forbundet med flere risici. Finanstilsynet opfordrer derfor almindelige forbrugere til at være meget forsigtige med at placere deres opsparing i kryptovaluta,” siger kontorchef Ulla Brøns Petersen.

Svindel er endnu en risiko ved kryptoinvestering
Myndighederne har endnu ikke mulighed for at holde øje med handelstjenesternes aktiviteter. Derfor har svindlere også gode muligheder for at udgive sig som investeringsmæglere og franarre forbrugerne deres opsparing. Det er selvfølgelig ikke lovligt, men dem der har modtaget betalingen vil ofte være ”over alle bjerge”, eller måske nærmere godt gemt i cyberspace. For lægmanden er det ikke altid tydeligt, om der bag den professionelle markedsføring og onlineplatforme gemmer sig en legitim virksomhed.

”Forbrugerne bør derfor generelt forholde til sig kritisk til både investeringsmægleren og det markedsførte kryptoprodukt,” afslutter Ulla Brøns Petersen.

EU-lovgivning på vej
Der arbejdes aktuelt i EU på at etablere en fælleseuropæisk regulering af markedet for kryptovalutaer. EU-lovgivningen MICA vil blandt andet indføre tilladelseskrav. Finanstilsynet forventer, at denne forordning vil blive vedtaget inden året er omme.

Fakta: Fem råd om investering i kryptovaluta

Vælg et mindre risikabelt alternativ
Hvis du investerer i kryptovaluta, tager du en meget høj risiko og kan miste opsparingen. Overvej om traditionelle investeringsformer, som aktier, passer bedre til din risikoappetit. Historien viser, at aktier over tid giver afkast, hvis du er villig til at tage risikoen.

Vælg tjenester til kryptohandel, som er godkendt af Finanstilsynet
Brug Finanstilsynets virksomhedsregister til at tjekke, at rådgivnings- eller mæglerfirmaet er godkendt af Finanstilsynet. Hvis firmaet er godkendt, minimerer du risikoen for svindel eller dårlig rådgivning.

Match din risikoprofil og din investering gennem rådgivning
En del af forbrugerbeskyttelsen ved de regulerede investeringer ligger i, at et mæglerfirma skal sikre, at der er en sammenhæng mellem din appetit på risiko, og den risiko du løber.

Vær kritisk over for løfter om store og hurtige afkast
Hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det det sikkert også. Der er stor sandsynlighed for, at du enten tager en høj risiko, eller der er tale om svindel, hvis du bliver lovet priser og afkast, som er højere end normalt.

Hvis du er blevet svindlet, så gå til banken og politiet
Hvis du har overført penge med en kortbetaling, kan du kontakte banken og forsøge at få trukket pengene tilbage.Du kan også anmelde svindel til dansk politi, men ofte vil efterforskningen bliver givet videre til udenlandske myndigheder.